True
Het geheim achter ontkleuring, Tips, Technieken en Zorg!

Ontkleuring is een chemisch proces dat wordt gebruikt om het natuurlijke of kunstmatig aangebrachte pigment uit het haar te verwijderen, waardoor het lichter wordt. Dit proces is essentieel voor het bereiken van blonde of andere lichte haarkleuren, vooral als je haar van nature donker is. Hier zijn de basisprincipes van ontkleuring:


1. Het Werkingsmechanisme

  • Oxidatieproces: Ontkleuren gebeurt door middel van een oxidatieproces, waarbij een bleekmiddel, meestal een combinatie van zuurstofcrème en een persulfaatzout (zoals ammoniumpersulfaat), wordt aangebracht op het haar. Het product breekt de melanine (natuurlijke kleurpigmenten) in het haar af, waardoor het haar lichter wordt.
  • Melanineverwijdering: De melaninekorrels in het haar worden gebroken en opgelost, waardoor het haar zijn kleur verliest. Hoe langer het ontkleuringsmiddel op het haar blijft, hoe meer pigment wordt verwijderd en hoe lichter het haar wordt.

2. Sterktes van Ontkleuringsproducten

  • Zuurstofcrèmee: Verkrijgbaar in verschillende concentraties, meestal variërend van 3% tot 12% (10 tot 40 volume).
  • Bleekpoeder of pasta: Wordt gemengd met zuurstofcrème om het ontkleuringsproces te activeren. De sterkte en effectiviteit van het product hangt af van de formulering en het merk.

3. Belang van Basisniveaus

  • Natuurlijk Haar: De oorspronkelijke haarkleur bepaalt hoe licht het haar kan worden met ontkleuring. Donker haar bevat meer melanine en vereist een intensiever proces dan lichter haar.
  • Kunstmatige Kleurstoffen: Als het haar eerder geverfd is, kunnen er extra stappen nodig zijn om deze kleur te verwijderen, aangezien kunstmatige kleurstoffen anders reageren op ontkleuring.

4. Bescherming en Nazorg

  • Bescherming van het Haar: Ontkleuren is een intensieve chemische behandeling die het haar kan verzwakken. Gebruik van beschermende producten zoals RRX van Aloxxi of Total Protect van Medavita kan helpen om de schade te beperken.
  • Conditioneren en Hydrateren: Na ontkleuring is het essentieel om het haar te hydrateren en te verzorgen met diep conditionerende behandelingen om de vochtbalans te herstellen en breuk te voorkomen.

5. Verschillende Resultaten

  • Onderliggende Tinten: Afhankelijk van de natuurlijke ondertoon van het haar, kunnen er na het ontkleuren warme tinten zoals geel, oranje of rood zichtbaar zijn. Dit kan worden geneutraliseerd met toners.
  • Herhaalde Behandelingen: Soms is één enkele ontkleuringssessie niet voldoende om de gewenste lichtheid te bereiken. In dergelijke gevallen zijn meerdere sessies nodig, met voldoende tijd tussen elke behandeling om schade te beperken.

6. Risico's en Overwegingen

  • Beschadiging: Overmatig of onjuist gebruik van ontkleuringsmiddelen kan leiden tot ernstige haarbeschadiging, zoals uitdroging, breekbaarheid of zelfs haaruitval.
  • Professionaliteit: Ontkleuren is een proces dat moet worden uitgevoerd door een professionele kapper. Dit minimaliseert risico's en zorgt voor het beste resultaat.

Ontkleuring is dus een complex proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd, met oog voor de gezondheid van het haar en de gewenste kleuruitkomst.

 

Clarico-3 Columns Style 5

KLIK HIER
 Om het Medavita Blondie gamma te ontdekken!







in
Je haar beschermen tegen Uv-stralen – zin of onzin?